Alles over pijn

Wat is pijn?

Leer beter begrijpen waarom ons lichaam pijn ervaart en wat de vele oorzaken van lichaamspijn kunnen zijn.

Pijn

Pijn is een onaangename gevoel waardoor een persoon beperkt kan worden in zijn dagelijkse activiteiten. Het is vaak een waarschuwingssignaal: er is iets aan de hand met het lichaam. De algemeen geaccepteerde definitie van pijn is ontwikkeld door de Internationale vereniging voor onderzoek naar pijn: “Pijn is een onplezierige sensorische en emotionele ervaring die gepaard gaat met feitelijke of mogelijke weefselbeschadiging of die beschreven wordt in termen van een dergelijke beschadiging.”

Pijn kan in intensiteit variëren van mild, lokaal ongemak tot pijn die door merg en been gaat. Pijn kan acuut en kortdurend zijn, of een chronisch probleem worden. Acute pijn is functioneel voor mensen. Het leert ons om lichaamsschade te voorkomen of potentieel schadelijke situaties te ontlopen en het beschermt het gewonde lichaamsdeel tijdens het genezingsproces.

Pijn komt vaak voor en kan onze dagelijkse werkzaamheden beïnvloeden. Als pijn niet of op de verkeerde manier wordt behandeld, kan het chronisch worden. Als dit het geval is, moet u een arts raadplegen. Meer over soorten pijn vindt u op deze pagina.

Verschillende soorten pijn definiëren

WIST U DAT?

78% van de ondervraagden vind dat verschillende aspecten van hun levenskwaliteiten zijn afgenomen vanwegen lichamelijk pijn/lichamelijke klachten.*

Meer informatie

Verschillende soorten pijn verklaard

Leer meer over de verschillende soorten pijn die u kunt ervaren en wat de oorzaken kunnen zijn.

Lees meer

Wat is een ontsteking?

Informatie over ontstekingen. Waarom het ontstaat en welk effect heeft het op het lichaam?

Lees meer

Meer informatie over gewrichtspijn

Gewrichtspijn kan op veel plekken in het lichaam voorkomen, bijvoorbeeld in knieën, heupen en schouders, maar ook in vingers en polsen. Bekijk de oorzaken en hoe gewrichtspijn kan worden verlicht.

Lees meer
95% van de mensen wereldwijd ervaart lichaamspijn * 95% van de mensen wereldwijd ervaart lichaamspijn *