Alles over pijn

Wat is een ontsteking?

Informatie over ontstekingen. Waarom het ontstaat en welk effect heeft het op het lichaam?

Wat is een ontsteking?

Een ontsteking is een normale afweerreactie van het lichaam op pijn. Het ontstaat als onze witte bloedcellen vechten om ons te beschermen tegen een infectie veroorzaakt door bijvoorbeeld een bacterie of virus. Ook kan het optreden wanneer het lichaam verwond raakt. Bij een spierverrekking tijdens het sporten wordt de plek vaak pijnlijk, opgezwollen en ontstoken.

Hoe lang duurt een ontsteking?

Een acute ontsteking is een immuunrespons die meestal slechts enkele dagen duurt en die het genezingsproces normaal gesproken ten goede komt. Het gaat vaak wel gepaard met onaangename sensaties zoals jeuk of een pijnlijk gevoel.

Op dat moment probeert het immuunsysteem de organen te beschermen tegen infectie en verwonding. Het doel is om beschadigd weefsel op te sporen en te vernietigen, zodat het lichaam kan beginnen met het helingsproces.

Ontstekingen in het lichaam uitgelegd

WIST U DAT?

Ontsteking optreedt als de bloedvaten uitzetten om meer bloed naar het aangetaste weefsel te sturen. Daarom wordt de ontstoken plek rood en heet.

Symptomen van ontsteking

Er zijn vijf tekenen, of symptomen, die wijzen op een acute infectie: roodheid, warmte, zwelling, pijn en verminderd functioneren, zoals moeite hebben met het normaal bewegen van het gekwetste lichaamsdeel. Soms is een infectie klein, met slechts een klein gebied dat is gekwetst. Het lichaam geneest dan vanzelf. Maar de infectie kan ook wijdverspreid zijn en pijnlijk. Behandeling is dan noodzakelijk.


Diagnose en behandeling

Als uw pijn ernstig is of lange tijd aanhoudt, maak dan een afspraak met uw huisarts. Hij of zij kan u onderzoeken en, mocht dat nodig zijn, doorverwijzen voor een bloedonderzoek of een röntgenfoto, MRI- of CT-scan om zo de oorzaak van de ontsteking te achterhalen. Een arts kan ook een behandeling voorstellen, zoals het slikken van NSAID´s (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen) die worden gebruikt om de ontsteking te remmen en pijn te verlichten.

Meer informatie

Verschillende soorten pijn verklaard

Leer meer over de verschillende soorten pijn die u kunt ervaren en wat de oorzaken kunnen zijn.

Lees meer

Wat is pijn?

Leer beter begrijpen waarom het lichaam pijn ervaart en wat de vele oorzaken van lichaamspijn kunnen zijn.

Lees meer

Meer informatie over gewrichtspijn

Gewrichtspijn kan op veel plekken in het lichaam voorkomen, bijvoorbeeld in knieën, heupen en schouders, maar ook in vingers en polsen. Bekijk de oorzaken en hoe gewrichtspijn kan worden verlicht.

Lees meer
73% van onderzochten gebieden wereldwijd hebben last van pijn aan de knieen.* 73% van onderzochten gebieden wereldwijd hebben last van pijn aan de knieen.*