Alles over pijn

Meer informatie over gewrichtspijn

Gewrichtspijn kan op veel plekken in het lichaam voorkomen, bijvoorbeeld in knieën, heupen en schouders, maar ook in vingers en polsen. Bekijk de oorzaken en hoe gewrichtspijn kan worden verlicht.

Wat is gewrichtspijn?

Gewrichtspijn kan overal in het lichaam voorkomen in de vorm van stijfheid, gevoeligheid en zwelling. Kniepijn is de meest voorkomende gewrichtspijn. Denk bijvoorbeeld aan knieverrekkingen en -verstuikingen tijdens sporten of hardlopen.

De invloed van gewrichtspijn

U kunt op veel verschillende manieren last hebben van gewrichtspijn, afhankelijk van waar de pijn zit. Door kniepijn worden bepaalde activiteiten minder prettig, zoals wandelen, sporten en dansen. Bij schouderpijn wordt het tillen van spullen moeilijker, terwijl door heuppijn traplopen of zelfs opstaan uit een stoel pijnlijk kan zijn.

Veelvoorkomende oorzaken van ontstekingen in lichaam

 

WIST U DAT?

47% van de mensen zwijgen wanneer ze pijn lijden.

Oorzaken van gewrichtspijn

Gewrichten staan door alledaagse bewegingen constant onder druk en lopen kans beschadigd te worden. De knie vangt het meeste lichaamsgewicht op en is daarom extra kwetsbaar voor beschadiging en pijn. Rennen en springen verhoogt de druk op de knieën nog eens.

Wanneer mensen ouder worden, neemt de kans op kniepijn toe, ook mensen met overgewicht of fanatieke sporters lopen een groter risico op kniebeschadiging.

Veelvoorkomende oorzaken van gewrichtspijn zijn artrose (osteoartritis), verrekkingen of een blessure. Artrose komt vooral voor in knieën en kleine gewrichten in de hand.

Risicofactoren die de kans op artrose in de gewrichten vergroten zijn blessures of een operatie. Ook erfelijke factoren en de anatomische structuur van de betreffende gewrichten kunnen de kans vergroten. Datzelfde geldt voor zwaarlijvigheid, omdat gewrichten dan meer onder druk staan.
 

Symptomen van rugpijn

Gewrichtspijn treedt vaak op in vingers, knie, heup en schouders. Bij artrose is de beschermlaag om de gewrichten aangetast, waardoor het gewricht gezwollen, pijnlijk en stijf kan worden. Symptomen kunnen zijn: een dof gevoel, tintelingen, kleinere reikwijdte van bewegingen, stijfheid en een gevoel alsof het gewricht vastzit of dat er iets in het gewricht zit.

01

02

In de gewrichten kan door ontsteking vochtophoping ontstaan, met een zwelling tot gevolg. Gewrichtspijn kan af en toe voorkomen of intens aanwezig zijn.

Professionele behandeling

Is het gewricht naast pijnlijk ook gezwollen, rood en warm? Dan is het aan te raden om naar een arts te gaan. Uw arts kan een lichte vorm van lichaamsbeweging voorstellen of u doorverwijzen voor aanvullend onderzoek. Via een röntgenfoto, MRI- of CT-scan of bloedonderzoek kan de oorzaak van de pijn worden achterhaald en een passende behandeling voor de pijnlijke gewrichten worden bepaald. Uw arts kan ontstekingsremmers voorschrijven om de ontsteking te verminderen en de pijn te verlichten.

Meer informatie

Verschillende soorten pijn verklaard

Leer meer over de verschillende soorten pijn die u kunt ervaren en wat de oorzaken kunnen zijn.

Lees meer

Wat is een ontsteking?

Informatie over ontstekingen. Waarom het ontstaat en welk effect heeft het op het lichaam?

Lees meer

Wat is pijn?

Leer beter begrijpen waarom het lichaam pijn ervaart en wat de vele oorzaken van lichaamspijn kunnen zijn.

Lees meer
95% van de mensen wereldwijd ervaart lichaamspijn * 95% van de mensen wereldwijd ervaart lichaamspijn *