Alles over pijn

Verschillende soorten pijn verklaard

Leer meer over de verschillende soorten pijn die u kunt ervaren en wat de oorzaken kunnen zijn.

Pijn classificeren

De internationale medische gemeenschap heeft altijd geworsteld met de definitie van pijn. In de huidige definitie van de ISAP (International Association for the Study of Pain) wordt pijn omschreven als “een onplezierige emotionele ervaring die gepaard gaat met feitelijke of mogelijke weefselbeschadiging of die beschreven wordt in termen van een dergelijke beschadiging.” Pijn kan acuut en kortdurend zijn of chronisch en lang aanhouden. Er zijn veel manieren om pijn te classificeren en veel van deze systemen hebben overlap met elkaar. Vaak gebeurt pijnclassificatie aan de hand van de volgende categorieën:

  • Nociceptieve pijn is pijn veroorzaakt door schade aan het lichaam en heeft een beschermende functie. Voorbeelden hiervan zijn somatische pijn, zoals gewrichtspijn, artrose, lage rugpijn of sportblessures en pijn na een operatie.
  • Ontstekingspijn is een reactie van het lichaam op beschadiging van weefsel of op prikkels van buiten. Dit type pijn is vaak gelokaliseerde pijn en wordt omschreven als dof of jeukerig. Vaak treedt het op in de schouder, heup en hand, maar ook in de lage rug.
  • Neuropathische pijn wordt veroorzaakt door aantasting of slecht functioneren van het somatosensorische zenuwstelsel. Deze pijn ontstaat door schade of ziekte die het zenuwstelsel heeft aangetast. Duidelijke fysieke kenmerken ontbreken vaak. De pijn wordt doorgaans omschreven als brandende, tintelende pijn of mensen ervaren pijnscheuten. Dit pijntype treedt vaak op binnen enkele dagen of weken na lichamelijk letsel en komt vaak in golven die bovendien kunnen variëren in intensiteit. Soms is er geen aanwijsbare oorzaak van de pijn en kan het spontaan optreden.
Soorten pijn indelen

WIST U DAT?

Nociceptieve pijn het resultaat is van activiteit in de zenuwbanen veroorzaakt door weefselschade of door prikkels die potentieel schadelijk kunnen zijn voor weefsel.

Oorzaken

Ons lichaam ervaart pijn om verschillende redenen. Pijnsymptomen staan zelden op zichzelf. Dat betekent dat er bij pijn vaak meerdere mechanismen aan het werk zijn. Ontsteking is bijvoorbeeld een typische nociceptieve pijn, maar kan ook worden gezien als neuropathische pijn.

Somatische en ontstekingspijn worden doorgaans veroorzaakt door weefselschade door herhaaldelijk trauma, overbelasting of verkeerd gebruik van bepaalde lichaamsdelen. Neuropathische pijn treedt op wanneer de zenuwen zelf beschadigd zijn of niet goed functioneren waardoor er onjuiste signalen worden verzonden naar het pijncentrum.

Nociceptieve en neuropathische pijn kunnen beide zowel acuut als chronisch zijn. Acute pijn geeft aan dat het lichaam gewond is. Bijvoorbeeld wanneer iemand zich brandt aan een kookplaat. De boodschap is: je bent gewond. Acute pijn begint plotseling en houdt meestal niet lang aan. Als de wond genezen is, is de pijn weg. Chronische pijn is ernstiger en duurt langer. U doet er goed aan om bij uw arts langs te gaan.

Meer informatie

Wat is pijn?

Leer beter begrijpen waarom het lichaam pijn ervaart en wat de vele oorzaken van pijn kunnen zijn.

Lees meer

Wat is een ontsteking?

Informatie over ontstekingen. Waarom het ontstaat en welk effect heeft het op het lichaam?

Lees meer

Meer informatie over gewrichtspijn

Gewrichtspijn kan op veel plekken in het lichaam voorkomen, bijvoorbeeld in knieën, heupen en schouders, maar ook in vingers en polsen. Bekijk de oorzaken en hoe gewrichtspijn kan worden verlicht.

Lees meer
73% van onderzochten gebieden wereldwijd hebben last van pijn aan de knieen.* 73% van onderzochten gebieden wereldwijd hebben last van pijn aan de knieen.*